Christina Maat

Christina Maat

Mijn naam is Christina Maat en ik ben 19 jaar.

Op mijn achtste ben ik begonnen met synchroonzwemmen. Na het halen van mijn zwemdiploma’s bleef ik zwemmen en begon ik aan het halen van mijn zwemvaardigheidiploma’s. Tegelijkertijd, deed ik ook aan dansen. Ik vond het beide leuk, maar was toch op zoek naar iets anders. Het combineren van de twee bracht mij bij synchroonzwemmen en dat bleek een succes! Ik ben begonnen bij D.S.Z. in Den Haag, maar ben na enkele maanden in verband met verhuizen naar Hoofddorp overgestapt naar Z.P.C.H. Daar heb ik mijn eerste diploma’s voor synchroonzwemmen gehaald en begon ik aan wedstrijden mee te doen. In 2005 deed ik voor het eerst mee aan de Synchro Beat, dé wedstrijd van het seizoen voor mijn leeftijdscategorie van toen. Met de age I ploeg behaalden we een tweede plaats. Hierna mocht ik vervroegd door naar de age II, wat een uitdaging was aangezien ik eigenlijk nog een jaar te jong was voor deze categorie. Dat jaar behaalden we eveneens een tweede plaats met de ploeg, alleen nu in de categorie age II. Ook mocht ik dat jaar voor het eerst een duet zwemmen op de Synchro Beat. In de jaren die volgden bleef ik vanuit Z.P.C.H. met ploeg, duet en solo strijden om de medailles op de nationale kampioenschappen, met als uiteindelijk doel om geselecteerd te worden voor de Nederlandse ploeg. Dit gebeurde in 2008, toen ik werd geselecteerd voor Jong Oranje II. Halverwege seizoen 2008-2009 ben ik doorgestroomd naar Jong Oranje en in 2009 kwam ik voor het eerst uit voor Nederland op een internationale wedstrijd tijdens de koninkrijksspelen in Aruba.

In 2010 heb ik met Jong Oranje deelgenomen aan de Europese jeugd kampioenschappen in Finland, waar het niveau een stuk hoger lag dan op de koninkrijksspelen, hier streden we tegen de Europese top in onze leeftijdscategorie! Met het team en de vrije combinatie behaalden we een achtste en zevende plaats. Het seizoen daarop maakte ik met drie andere sporters deel uit van de Jong Oranje+ groep, waaruit maximaal twee sporters zouden worden geselecteerd om mee te gaan naar de wereldkampioenschappen in China. Uiteindelijk werd ik als enige geselecteerd om mee te gaan met de A-selectie naar de Wereldkampioenschappen, dat was een enorme eer. Dit betekende wel dat ik dat jaar niet met Jong Oranje aan de Europese jeugdkampioenschappen deel zou nemen, de wedstrijden lagen namelijk te dicht bij elkaar. Ook al was ik mee als reserve waardoor ik geen uitvoeringen heb gezwommen, de ervaring was geweldig! In Shanghai kreeg ik voor het eerst de absolute wereldtop te zien en dat deed naar meer verlangen ...

Christina

EK 2012

Seizoen 2011-2012 was mijn laatste seizoen als junior. Na een seizoen vooral bij de A-selectie gedraaid te hebben, kwam ik weer bij de Jong Oranje selectie, waar ons als team een groot doel was gesteld: finaleplaatsen tijdens de wereld jeugdkampioenschappen in Griekenland! Voor het WJK in september 2012, zijn we eerst nog uitgekomen op de Europese kampioenschappen in eigen land. Het was een fantastisch toernooi, waar we al onze uitvoeringen en sommige individuele uitvoeringen mochten voorzwemmen of binnen competitie mochten zwemmen. Zo mocht ik ook voorzwemmen met mijn solo bij de voorronde vrije kür, wat heel gaaf was. Op de laatste finaledag behaalden we met de vrije combinatie (binnen competitie) geheel boven verwachting een zesde plaats! Hiermee behaalden we eveneens de B-status (een officiële topsportstatus van het NOC-NSF). Aan het einde van het lange zwemseizoen, was dan eindelijk het WJK. Hier behaalde ik met het team tweemaal een elfde plaats, met het team en met de vrije combinatie. Al onze doelen waren gehaald, wat zeker een goede afsluiting van het seizoen was!

In seizoen 2012-2013 besloot ik mij volledig te focussen op het zwemmen. Ik had mijn VWO diploma gehaald, wist nog niet goed wat ik daarna wilde gaan doen, maar was wel vastbesloten om te zwemmen tijdens de Wereldkampioenschappen in Spanje. Daar behaalden we met zowel de technische kür team als de vrije combinatie de twaalfde plaats. Na deze wedstrijd wist ik zeker wat ik wilde gaan doen, wat betreft studie en wat betreft mijn sport.

Sinds september 2013 studeer ik Liberal arts & sciences op Amsterdam University College. Een brede en internationale opleiding, waarin ik heb gekozen om de natuurwetenschappelijke richting op te gaan. Mijn lesrooster is afgestemd op mijn trainingsschema om studie en sport optimaal te kunnen combineren. Op de Europese kampioenschappen in Berlijn in 2014 ben ik met Margot voor de eerste keer uitgekomen op een eindtoernooi op het onderdeel duet. De negende plaats die wij daar behaalden was een mooi startpunt voor ons. Dit jaar trainen wij voor de Europa Cup in Hoofddorp waar wij ons zullen moeten plaatsen voor de Wereld kampioenschappen deze zomer in Kazan, Rusland. Afgelopen seizoen is er een nieuwe 'reis' gestart, met als doel de Olympische spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Dit seizoen zetten wij die reis voort en proberen wij ons iedere dag weer te verbeteren om ons doel daadwerkelijk te bereiken!