Margot de Graaf

Margot de Graaf

Mijn naam is Margot de Graaf en ik ben 19 jaar. Ik ben met synchroonzwemmen begonnen toen ik 4 jaar was. Ik had vrij snel mijn A en B-diploma gehaald en ging altijd met mijn moeder mee als zij training ging geven bij De Dolfijn waar mijn zussen Evelien en Charlotte trainden. Omdat ik toch in het zwembad was, zwom ik mee bij de aanloopdiploma’s, eigenlijk al voordat ik mijn A-diploma had. Ik was niet van plan om te blijven zwemmen. Als ik 6 jaar was zou ik gaan voetballen, dat vond ik namelijk ook een mooie sport om te doen. Toen ik 6 jaar was behaalde ik op mijn 3e minikringwedstrijd een medaille voor techniek en dat vond ik zou mooi dat ik toch maar besloot te blijven synchroonzwemmen.

Ik heb natuurlijk eerst mijn aanloopdiploma’s moeten halen en toen ik 9 jaar was mocht ik gaan trainen bij de wedstrijdploeg. In 2005 mocht ik eindelijk meedoen aan de Synchrobeat age I. Daar mocht ik techniek, solo, duet en groep zwemmen samen met mijn maatjes van De Dolfijn. Tot mijn grote verbazing werd ik op mijn eerste Nationale Kampioenschap al direct 2e met techniek en 2e met mijn solo! Daarnaast werden we met de groep van De Dolfijn Nederlands Kampioen age I.

In 2006 werd de Synchrobeat gehouden op Koninginnedag en 1 mei in Eindhoven. Dat jaar had ik op de interkring al 1e plaatsen behaald op techniek en solo en dus waren de verwachtingen hooggespannen. Gelukkig kon ik die ook waarmaken. Ik werd Nederlands Kampioen age I op techniek, solo en groep! Door mijn prestaties werd ik uitgenodigd voor de talentendagen van de KNZB en in 2007 kreeg ik ook een uitnodiging voor de juniorenselectie van de KNZB, hoewel ik op dat moment eigenlijk nog te jong was voor deze selectie. Ik was dan ook de jongste die hiervoor geselecteerd werd. In 2009 mocht ik voor het eerst mee naar de Europese Junioren Kampioenschappen in Gloucester, Engeland, een hele ervaring.

Inmiddels heb ik al een aantal internationale evenementen achter de rug met de ploeg van de KNZB. Hoogtepunt in 2011 was deelnemen met de combinatie aan de Wereld Kampioenschappen te Shanghai, China. In 2010 mocht ik al mee naar de Europese Kampioenschappen te Boedapest en de World Cup te Changshu, China. Dat ik daar ook al combinatie mocht zwemmen had ik toen nooit verwacht.

De volgende jaren waren ook nationaal succesvolle jaren voor mij. Ik werd 3 keer achter elkaar Nederlands Junioren Kampioen techniek en solo. Bij bondscoach Leonie Cornielje had ik al een aantal keer aangegeven dat ik ook als soliste en met een duetpartner internationaal zou willen presteren en in 2012 kreeg ik de kans om dat met mijn solo te doen.

EK 2012

EK 2012

Ik werd dat jaar op mijn 1e NK Nederlands Kampioen met mijn technische en vrije uitvoering solo. In februari 2012 kreeg ik van bondscoach Leonie Cornielje te horen dat ik op de Europese Kampioenschappen 2012 als soliste van Nederland mocht zwemmen en na mijn 3e juniorentitel Nederland ook mocht vertegenwoordigen bij de Wereld Junioren Kampioenschappen in Volos, Griekenland op het onderdeel solo.

De Europese Kampioenschappen waren in mei 2012 in Eindhoven. Vooraf waren we tevreden met het behalen van een finaleplaats maar uiteindelijk behaalde ik, in een vol en oranje gekleurd Pieter van de Hoogenband zwemstadion, in de finale van de soli een prachtige 8e plaats!! Dat had ik nooit verwacht. Ook de Wereld Junioren Kampioenschappen zijn uiterst succes verlopen. Ik behaalde daar een zeer onverwachte 9e plaats in de finale solo, waarbij ik zelfs de concurrentie uit bv. Frankrijk en Hongarije achter mij liet. Ook met de groep en de combinatie met mijn maatjes van de KNZB hebben we op het WJK uitstekend gepresteerd, met op beide onderdelen een mooie 11e plaats in de finales.

Eind 2012 is tijdens een trainingsstage in Nieuw Vennep onder leiding van Olga Brusnikina voor de KNZB mijn nieuwe solo gemaakt die ik op de Wereld Kampioenschappen 2013 te Barcelona heb gezwommen. Ook hier heb ik met de korte kuur solo de finale behaald. Ik eindigde voor de solisten van Zwitserland en Oostenrijk die ik op het EK 2012 nog voor mij had staan in de finale solo. Dat was een grote verrassing en smaakt naar meer!!

Nu start een groot nieuw avontuur: het zwemmen van het duet. Seizoen 2013-2014 zal het eerste zijn in een lang voorbereidingstraject op weg naar RIO 2016 met Christina en Nienke. Maar eerst op naar de Europese Kampioenschappen in augustus 2014 te Berlijn. Ik zal hier met mijn solo aan de start verschijnen, maar ook met Christina en Nienke als duet namens Nederland. Ik heb er zin in!!

Seizoen 2013-2014 was het eerste in het lange voorbereidingstraject op weg naar RIO 2016 met Christina. Op het eerste grote toernooi als duet hebben we een keurige 9e plaats behaald, net nipt achter nummer 8.

Seizoen 2014-2015 startte voor mij op een iets andere manier. In augustus 2014 ben ik, met succes, door Dr. Haverkamp (Medisch Centrum Amstelveen) aan een blessure in mijn heup geopereerd. In januari 2015 zijn voor mij de trainingen weer langzaam opgebouwd. Tijdens de revalidatieperiode ben ik intensief begeleid door de fysiotherapeuten van Cura Fysio en Meer Med Clinic.

Daarnaast ben ik in september 2014 begonnen met mijn studie Geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Mijn lesrooster is afgestemd op mijn trainingsschema zodat ik mijn studie en sport optimaal kan combineren.

In mei zal ik, samen met Christina, weer voor het eerst deelnemen aan een groot international toernooi: De European Synchronised Swimming Champions Cup 2015. Deze wordt gehouden in ons thuisbad Sportcomplex Koning Willem Alexander. Hier hopen we plaatsing voor het Wereldkampioenschap te Kazan te kunnen afdwingen. Bij de WK hoop ik ook met mijn technische uitvoering solo aan de start te kunnen verschijnen. Dit WK is voor ons het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen 2016 te Rio. Ik heb er zin in!!