Synchroonzwemmen

Geschiedenis

When I first started swimming, not many girls participated in the sport. They either didn't want to get their hair wet or wanted to go out on Friday nights instead of going to a meet. But as a result of the popularity of the water ballet, pretty girls began to swim. - Esther Williams

Poster Bathing Beauty (1944)

Bathing Beauty (Musical 1944)

Synchroonzwemmen ontstond aan het eind van de 19e eeuw, rond 1890. Om hun lenigheid te laten zien deden mannen sierlijke oefeningen in het water. Dit werd 'trick'zwemmen en, iets later, waterballet genoemd. Omdat het gracieuze waterballet meer past bij de lichaamsbouw van vrouwen werd het een vrouwensport in plaats van een mannensport. Dit kon pas toen geaccepteerd werd dat vrouwen ook een sport gingen beoefenen. Bij het waterballet werd geen muziek gebruikt. Dat kwam later toen men ging figuur-zwemmen. De uitvoeringen werden op muziek gezwommen. Op de wereldtentoonstelling van 1934 was de eerste echte uitvoering, genaamd The Modern Mermaids, voor een groot publiek. Tijdens dit evenement in Chicago werd de sport voor het eerst als synchroonzwemmen aangekondigd. Echt populair werd het synchroonzwemmen door Esther Williams, die als Amateur Atlete, meerdere malen optrad in Hollywood films als Bathing Beauty (1944), Million Dollar Mermaid (1952) en Jupiter’s Darling (1955).

Na de 2e Wereldoorlog werd het synchroonzwemmen in Europa populair, waarbij in Nederland de Amsterdamse verenigingen Z.A.R. en De Meeuwen als pioniers gezien kunnen worden. In 1956 werd het synchroonzwemmen door de FINA erkend. De eerste officiële wereldkampioenschappen werden in 1973 gehouden in Belgrado. De eerste officiële Europese Kampioenschappen werden in 1974 gehouden in het Sloterparkbad te Amsterdam. Na een demonstratie tijdens de Olympische spelen in 1952 is synchroonzwemmen vanaf 1984 ook te zien op de Olympische Spelen. De eerste jaren werden er Duetten en solo’s uitgevoerd. Vanaf 2000 zijn de groeps- en duetuitvoeringen Olympische nummers. Toonaangevende landen op dit moment zijn de V.S., Canada, Japan en binnen Europa Rusland, Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland mist op dit moment de aansluiting met de wereld en Europese top maar is op het ogenblik al weer aardig op weg om een subtopper in Europa te worden.

Eind 2006 is Leonie Cornielje door de KNZB aangesteld als bondscoach Synchroonzwemmen. Zij volgde hiermee Wil Riesener op die vanaf eind jaren 90 al voor de KNZB de weg was ingeslagen om meer centraal trainen mogelijk te maken zodat Nederland ook internationaal weer zou kunnen gaan meespreken. In juni 2007 ging Leonie in deze functie voor het eerst mee naar de EJK in Spanje. Zeker in deze jaren is er uitgebreid gewerkt aan de ontwikkeling van het synchroonzwemmen als topsport met het oprichten van de verschillende opleidingscentra in het land en het instellen van 3 nationale selecties te weten Oranje, Jong Oranje I en II. Tot voor kort werd het programma Synchroonzwemmen van de KNZB ook financieel ondersteund door NOCNSF. Echter, met het nieuwe 4 jaren plan is er gekozen voor enkele kernsporten en daar viel Synchroonzwemmen, ondanks de progressie die er de laatste jaren is geboekt door deze selecties, buiten.